Semmelfläta

2017-02-02 08

Semmelfläta (1 st)
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl vit eller ljus sirap
0,25 dl strösocker
0,5 msk malen kardemumma
0,25 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
4-5 dl vetemjöl
75 g mjukt smör

Fyllning
200 g mandelmassa + 2 msk vispgrädde
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i mjölken. Häll över blandningen i en maskin och tillsätt sirap, strösocker, kardemumma, salt, bakpulver, smör och det mesta av mjölet. Tillsätt det sista av mjölet så småningom om det behövs. Låt degen köras i maskin några minuter tills den känns elastisk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 40-60 minuter under bakduk.

Arbeta degen på mjölat underlag. Dela degen i 5 lika stora delar. Rulla med händerna ut varje del till 30 cm. Fläta sedan enligt anvisningarna  i den här videon  Fläta degen mycket löst, den växer när den jäser. Vik in ändarna under semlan för att få fina kanter. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla semlan med smör och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter på 200 grader. Får den för mycket färg, flytta ner den längst ner de sista minuterna. Låt semlan kallna.

Skär semlan så botten och toppen blir ungefär lika tjocka. Blanda mandelmassa med 2 msk vispgrädde och bred den sedan över semlan. Vispa grädden och spritsa över mandelmassan. Lägg på locket och pudra över med florsocker. Kan förvaras åtminstone ett dygn i kylen. Vill du förbereda semlan flera dagar i förväg kan du baka semmelbrödet och frysa in, och sedan ta fram den och fylla den innan servering.

Följ gärna fikahosmaja på instagram!