Semlor

2017-02-21 061

Semlor 12 st
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl vit eller ljus sirap
0,25 dl strösocker
0,5 msk malen kardemumma
0,25 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
75 g mjukt smör
4-5 dl vetemjöl

Gör så här:
Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i mjölken. Häll över blandningen i en maskin och tillsätt sirap, strösocker, kardemumma, salt, bakpulver, smör och det mesta av mjölet. Tillsätt det sista av mjölet så småningom om det behövs. Låt degen köras i maskin ca 10 minuter tills den känns elastisk. Låt degen jäsa till dubbel storlek i 40-60 minuter under bakduk.

Arbeta degen på mjölat underlag. Dela degen i ca 12 delar och forma till runda bullar. Lägg på plåt och låt sedan degen jäsa under bakduk i 60 minuter. Pensla semlan med ett uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Fyll med exempelvis mandelmassa, nutella eller något annat gott. Och grädde såklart!

Följ gärna fikahosmaja på instagram!