Dammsugare

2017-03-12 071

Dammsugare går att smaksätta med det du vill – och det går att använda ingredienser du har hemma. Ett väldigt bra bakverk, helt enkelt! Sockerkakan rekommenderar jag verkligen att du gör! Den är jättegod att äta precis som den är, och du använder ungefär halva sockerkakan till dammsugarna. Men vill du göra dammsugarna lite snällare i smaken, hoppa över päronkonjaken.

Dammsugare
100 g smör
1 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
5 dl kaksmulor, t. ex. sockerkaka
2 tsk Punsch
3,5 tsk Xante Päronkonjak (går att utesluta)

200 g marsipan
100 g choklad

Gör så här:.
Vispa smör, florsocker, kakao och vaniljsocker fluffigt. Blanda i kaksmulorna och tillsätt Punsch och Xante. Dela degen i två delar. Strö florsocker på bordet och rulla ut till längder. Ställ i frysen i ca 15 minuter så de stelnar. Kavla ut marsipanen, använd florsocker så fastnar inte marsipanen på arbetsbänken. Lägg på rullarna och rulla in dem i marsipanen. Smält chokladen på låg värme och doppa ändarna på dammsugarna. Ställ dem sedan i kylen en stund så chokladen stelnar. Förvara i kyl/frys.

 

 

Sockerkaka med smak av päronkonjak
Sockerkakan måste du inte göra om du redan har t. ex en sockerkaka, muffins eller liknande sedan tidigare.

3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk Xante Päronkonjak

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker i ett par minuter så det blir luftigt. Smält smöret och rör i mjölken, och blanda det med äggsmeten. Blanda i vetemjöl och bakpulver i smeten. Smaka av med Xante. Häll smeten i en sockerkaksform och grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. Prova med en sticka så du vet om kakan är klar, stickan ska inte bli kladdig. Låt kakan svalna.

 

 

Följ gärna fikahosmaja på instagram ♥