Två sorters kolakakor

2017-03-20 08

2017-03-20 081

I receptet står att du ska dela degen i fyra delar. Smaksätt alla fyra delar med samma smak, eller gör som jag! Smaksätt två av delarna med skogsbärssylt och vit choklad, och dem andra två med hackad mörk choklad! En deg – två sorters kakor. Perfekt! 😉

 

Kolakakor med skogsbärssylt och vit choklad
1 dl strösocker
1 dl rörsocker (kan ersättas med 1 dl farinsocker, strösocker eller liknande)
220 g smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

ca 2-3 msk skogsbärssylt (eller någon annan sylt)
50 g vit choklad

Gör så här:
Rör ihop socker och rumsvarmt smör, använd en elvisp med degkrokar. Tillsätt sirap, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i fyra delar och rulla ut till plåtlånga längder (lägg två längder på en plåt). Platta till längderna med fingrarna. Tryck en skåra med hjälp av fingret i mitten längs med längden, ca 1 cm djup. Lägg sylten i skåran. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Skär dem i snitt medan de fortfarande är varma så de inte spricker. Smält försiktigt den vita chokladen och ringla över kakorna.

 

Kolakakor med chokladbitar
1 dl strösocker
1 dl rörsocker (kan ersättas med 1 dl farinsocker, strösocker eller liknande)
220 g smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

50 g mörk choklad

Gör så här:
Rör ihop socker och rumsvarmt smör, använd en elvisp med degkrokar. Tillsätt sirap, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta ihop till en smidig deg. Grovhacka chokladen och tillsätt den i degen. Dela degen i fyra delar och rulla ut till plåtlånga längder (lägg två längder på en plåt). Chokladbitarna gör att degen inte vill hålla ihop, men försök att forma degen till en längd samtidigt som du rullar den. Platta till längderna med fingrarna. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter. Skär dem i snitt medan de fortfarande är varma så de inte spricker.