Glasstårta

2016-07-17 072

2016-07-17 073

Denna glasstårta är gjord i en springform som är lite mindre än de “normala”, denna är 18 cm i diameter. Tänk på att gräddningstiden i ugnen minskar om du har en större form. Ett annat bra alternativ om du har en större form är att ta receptet gånger 1,5.

Glasstårta

Kladdkaksbotten
50 g smör
50 g mörk choklad
1 ägg
1,25 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
En nypa salt
0,5 dl starkt kaffe

Jordgubbsglass
2 ägg
0.75 dl socker
1 dl vaniljkräm (fungerar lika bra med kondenserad mjölk eller mascarpone/philadelphiaost)
2 dl grädde
4 msk jordgubbssylt

Garnering
Färska jordgubbar
Vit choklad

Gör så här:
Kladdkaksbotten: smält smör och choklad och ställ åt sidan. Gör även kaffet så det hinner svalna lite. Vispa snabbt ihop ägg och socker för hand. Blanda ner resten av ingredienserna och rör tills du har en slät smet. Häll smeten i en springform, ca 18 cm i diameter. Tänk på att du ska hälla jordgubbsglassen ovanpå kakan i formen, så om du inte har en hög form kan du behöva klä den med bakplåtspapper för att få högre kanter. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i  ca 10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen.

Jordgubbsglass: dela äggen och häll äggulor i en skål och äggvitor i en annan. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Vispa ner vaniljkrämen. Vispa grädden och blanda in i smeten. Vispa även äggvitorna tills de har blivit ett vitt skum och blanda försiktigt ner i smeten. Tillsätt jordgubbssylten och häll sedan smeten ovanpå kladdkaksbotten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut tårtan ur frysen ca 10 minuter innan servering. Dekorera gärna med chokladdoppade jordgubbar och hyvlad vit choklad.