Mandeltårta med färska bär

2016-06-15 0631

2016-06-15 0621

Mandeltårta

Tårtbotten
250 g smör
500 g mandelmassa
5 ägg
1 dl vetemjöl
Smör och mandelspån till formen

Kräm
2 dl vispgrädde + 2 dl vaniljkräm. Köp färdig vaniljkräm eller gör egen:

Vaniljkräm
0,5 vaniljstång
2,5 dl mjölk
0,75 dl strösocker
4 äggulor
2 msk maizena
25 g mjukt smör

Garnering
Färska bär, t. ex. jordgubbar, blåbär, hallon och körsbär

Gör så här:
Vispa mjukt smör och mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd försiktigt ner mjölet i smeten. Smörj en form (24 cm i diameter) och bröa med mandelspån. Grädda kakan i mitten av ugnen på 175 grader i 30 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm: dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull, tillsätt mjölk och koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt i en skål. Häll över den varma mjölken över äggblandningen medan du vispar. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt medan du vispar. När vaniljkrämen tjocknat, häll över den i en skål och tillsätt smöret. Låt krämen svalna, rör om då och då så det inte bildas skinn. Förvara i kylskåp om den inte ska användas direkt.

Montering: vispa grädden (inte för hårt!) och blanda med vaniljkrämen. Bred krämen på kakan och garnera med mycket jordgubbar, blåbär, hallon och körsbär.