Chokladbollsglasstårta med Ballerina chokladboll

Processed with VSCO with c1 preset
Processed with VSCO with c1 preset

I samarbete med Ballerina har jag bakat en chokladbollsglasstårta med nyheten Ballerina chokladboll, en perfekt smakkombination mellan Ballerina och chokladboll!

Chokladbollssmet
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
6 dl havregryn
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
4 msk kaffe

+ kokos att rulla chokladbollarna i

Glassmet:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1/2 paket Ballerina chokladboll

Dekorering:
50 g mjölkchoklad
25 g smör
2 dl vispgrädde
1/2 paket Ballerina chokladboll
Några jordgubbar
Chokladbollar

Använd gärna en springform (15 cm i diameter) med löstagbara kanter så blir det lätt att lossa tårtan senare.

Gör så här:
Häll alla ingredienser till chokladbollarna i en bunke. Vispa med elvisp på låg hastighet i ett par minuter tills allt är väl blandat. Dela smeten i två delar. Tryck ut hälften av smeten på bottendelen av formen, rulla kanten i kokos, sätt på kantdelen på formen och ställ in i kylen. Av andra halvan av smeten gör du chokladbollar som används till dekoration senare. Förvara även dessa i kylen medan du gör glassmeten.

Häll grädden i en bunke och vispa med elvisp tills den är fluffig, men vispa inte för hårt. Vänd ner den kondenserade mjölken med en slickepott. Hacka eller krossa ett halvt paket Ballerina chokladboll i mindre bitar och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen, ovanpå chokladbollssmeten och låt stå i frysen i minst 4 timmar.

Dekorering:
Börja med att smälta chokladen och smöret i en kastrull på låg värme. Rör om då och då. När allt har smält, låt svalna framme i rumstemperatur. Svalnar den så mycket att den stelnar, värm på försiktigt igen. Förbered resten av dekorationen genom att vispa grädden och ha upp den i en spritspåse med tyll och skriva jordgubbarna, när glasstårtan är framme ur frysen gäller det att snabba sig.

Ta fram glasstårtan ur frysen och lossa från formen. Lossnar den inte så häll lite ljummet vatten på kanterna på formen. Ställ tårtan på ett tårtfat. Häll choklad rinnande ner längs kanterna. Spritsa grädde längs kanterna på toppen. Dekorera med Ballerina chokladboll, jordgubbar och chokladbollarna som du bakade tidigare.