Jultårta

IMG_8987 (2)

Saffransbotten – tre lika:
Form: 15 x 15 cm.

Mortla 0,5 g saffran med en sockerbit. Värm 1 msk mjölk tillsammans med 1 msk smör, tillsätt saffranet och ställ åt sidan.

Ta fram tre lika stora glas. Knäck två ägg i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker. Fyll det tredje glaset med lika mycket vetemjöl. Ha även i 1 tsk bakpulver i det tredje glaset och blanda. Vispa sedan ägg och socker luftigt. Tillsätt saffransblandningen. Häll även i mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt. Grädda ganska långt ner i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter. Ta ut och låt kallna.

Vaniljkräm:
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 äggulor
0,5 dl majsstärkelse
25 g mjukt smör

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull och koka upp tillsammans med mjölken. Ta sedan ur stången. Vispa strösocker, äggulorna och majsstärkelse vitt och pösigt. Häll mjölken över äggblandningen medan du vispar. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp medan du vispar kraftigt. När blandningen har tjocknat ordentligt låter du den svalna. Tillsätt smöret i den varma krämen och vispa tills smöret har smält och krämen är slät. Låt vaniljkrämen stå i kylen.

Pistagekräm:
0,75 dl pistagenötter
0,75 dl strösocker
Några droppar pistageessens

Mixa nötterna tills de blir som ett mjöl. Tillsätt strösocker och mixa i 5-7 minuter tills det blir en slät och varm massa. Ta ca 0,5 dl av vaniljkrämen och blanda med pistagekrämen. Häll även i några droppar pistageessens.

Montering:
3 dl grädde
Hallon- och/eller björnbärssylt
Vitt marsipanlock
Ev röd karamellfärg till dekorering

Vispa 3 dl grädde. Blanda 0,5 dl grädde i vaniljkrämen. Blanda ner pistagekrämen lite i taget i den vispade grädden.
Dela bottnarna i tre lika stora delar. Bred vaniljkräm på det nedersta lagret. Lägg på nästa botten och bred på sylten och lite av pistagekrämen. Lägg på den sista botten och bred på ett tjockt lager av pistagekräm. Bred även på tunt med pistagekräm på sidorna.

Lägg på marsipanlocket och försök få den slät. Om du vill, färga den överflödiga marsipanen med röd karamellfärg och gör tårtan till ett paket. Pudra över med florsocker.