Munkar med chokladtopping

2016-11-17-041

Detta receptet räcker till många munkar, ungefär 30 st beroende på hur stora du gör dem. Vill du så kan du göra hälften av receptet, eller så gör du hela receptet och doppar hälften av munkarna i strösocker direkt efter friteringen. Du kan även blanda en glasyr (kanske i någon rolig färg?) att ha på munkarna!

Munkar
2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
12 dl vetemjöl special

1 liter matolja till fritering

Topping
200 g choklad
ca 100 g daim

Gör så här:
Mortla kardemummakärnorna i en mortel. Häll kardemummakärnorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Värm till 37 grader och smula ner jästen. Rör tills det har blandat sig. Häll blandningen i bunken till en köksassistent och tillsätt strösocker och salt. Starta maskinen och tillsätt smör och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget tills det har blivit en deg. Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på en mjölad bänk. Kavla ut degen ca 1 cm tjock. Tryck ut runda ringar med t. ex. ett glas, och gör sedan ett litet hål i mitten med t. ex. ett mindre glas. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Värm upp olja i en tjockbottnad kastrull med hjälp av en termometer. Jag friterade mina munkar på en temperatur mellan 170-180 grader. Lägg i ett par munkar i taget och fritera dem drygt en minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt munkarna rinna av på papper. Låt svalna.

Smält choklad och hacka daimen. Doppa munkarna i chokladen, skaka av överflödig choklad. Strö på daim och ät dem gärna direkt! De håller ett par dagar i kylen och går ut utmärkt att frysa, men frys dem gärna utan topping.