Donut holes

2016-11-17-04

Dessa små “donut holes” blev till när jag gjorde vanliga donuts och skulle ta ut runda ringar i mitten av dem. Jag provade att fritera dem små runda bollarna jag fick över – och de blev SÅ söta och goda!  Perfekta munsbitar. Nästa gång hoppar jag vanliga donuts och gör bara dessa! Variera genom att rulla dem i kardemummasocker eller blanda i saffran i fyllningen.

Donut holes
1 tsk kardemummakärnor
1,5 dl mjölk
25 g färsk jäst
0,75 dl strösocker
1 nypa salt
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
6 dl vetemjöl special

1 liter matolja till fritering

Fyllning
3 dl vaniljkräm
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Mortla kardemummakärnorna i en mortel. Häll kardemummakärnorna i en kastrull tillsammans med mjölken. Värm till 37 grader och smula ner jästen. Rör tills det har blandat sig. Häll blandningen i bunken till en köksassistent och tillsätt strösocker och salt. Starta maskinen och tillsätt smör och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget tills det har blivit en deg. Kör degen i ca 5-10 minuter, tills den känns elastisk och fin. Låt degen jäsa i bunken i ca 60 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på en mjölad bänk. Kavla ut degen ca 3 cm tjock. Tryck ut runda ringar med t.ex. ett litet glas eller en tyll. Blir de inte runda kan du forma dem runda med handen. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

Värm upp olja i en tjockbottnad kastrull med hjälp av en termometer. Jag friterade mina munkar på en temperatur mellan 170-180 grader. Lägg i ett par munkar i taget och fritera dem drygt en minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt munkarna rinna av på papper. Rulla i socker medan de fortfarande är varma. Låt svalna.

Vispa grädden till fyllningen och blanda med vaniljkrämen (jag använde färdigköpt). Gör ett litet hål i munkarna med fingret och spritsa i fyllningen. Använd gärna en fin stjärntyll eller liknande så blir munken superfin! Tyllar som är perfekta att använda för detta hittar ni HÄR.