Lussebullar

2016-11-27-062

2016-11-27-063

2016-11-27-061

Lussebullar
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 pkt)
0,5 tsk salt
2 dl vit sirap
200 g smör
13 dl vetemjöl

1 ägg
Russin

Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader, värm med en termometer om du är osäker. Smula ner jästen och vispa tills den har löst sig. Mortla saffran (gärna med en sockerbit) och rör ner i mjölken. Häll mjölkblandningen i en bunke till en köksmaskin och tillsätt salt, sirap, smör och nästan allt mjöl. Kör degen på låg hastighet tills den har gått ihop sig, och kör den sedan fort i ca 8-10 minuter. Tillsätt mjöl om det behövs, den ska börja släppa kanterna lite grann efter ett tag. När den känns varm och elastisk är den klar. Låt jäsa i bunken i 60 minuter, lägg över en bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bord. Jag vägde degen på 60-gramsbitar, då blev de “normalstora”. Efter att du vägt degen, gör små bollar av den och rulla sedan ut bollarna ca 15 cm långa. Rulla in ändarna från varsitt håll så det ser ut som ett “S”. Lägg på plåt och låt jäsa i ca 60 minuter. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och tryck ner två russin. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter. Ta ut och låt svalna under en bakduk.

Vill du forma lussebullen som på den nedersta bilden? Här finns en superbra beskrivning på hur du gör! Till den använde jag 100 g deg istället för 60 g som till lussebullarna. Förutom formen av den, gör du exakt som med lussebullarna. LYCKA TILL! ♥