Saffransbullar

2016-12-04-051

2016-12-04-052

Saffransbullar 30 st
1 dl mjölk + 1 dl matlagningsgrädde (gräddens fetthalt ska vara 15%)
2 pkt saffran
50 g jäst
10 dl mjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 ägg

Fyllning
125 g smör
1,25 dl socker
1 dl russin
2 msk finhackade mandlar

Pensling och garnering
Smör
Socker
Uppvispat ägg
Mandelspån

Gör så här:
Värm mjölk, grädde och saffran i en kastrull till 37 grader. Ta bort från värmen och vispa ner jästen. Häll blandningen i en bunke till en köksassistent. Blanda ner hälften av mjölet. Ta fram en annan bunke och vispa smör och socker vitt och pösigt och tillsätt sedan i den andra smeten. Tillsätt ett ägg i taget. Kör degen på ganska hög hastighet i några minuter. Tillsätt under tiden det återstående mjölet, du kanske inte behöver tillsätta allt mjöl som återstår. När degen känns elastisk och fin är den klar. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Under tiden kan du pensla formarna. Smält smöret och pensla muffins/bullformar av aluminium generöst med smör. Strö socker i smöret. Ställ på två plåtar med 15 st på varje. Har du tid kan du även göra fyllningen nu. Häll alla ingredienser i en skål och rör tills du har en fin fyllning.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och rulla ut degen till tre små längder. Dela sedan längderna i tio delar vardera. Forma små runda bullar, lägg i formarna och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Tryck djupa hål i bullarna med mjölat finger ända ner till botten. Använd tummen, hålet ska vara ganska stort så fyllningen får plats. Lägg fyllningen i hålen och tryck ner den, låt inte för mycket sticka upp. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö på mandelspån. Grädda längst ner i ugnen i ca 8-9 minuter. Låt svalna lite och NJUT sedan av julens godaste saffransbullar!