Julmustbröd

2016-12-08-07

2016-12-08-071

Jag snubblade över ett recept på julmustbröd hos Två tjejer i köket, som jag bara var tvungen att prova. Kika gärna in hos dem för massor av grymma recept och inspiration! Jag har bara ändrat liite lite i deras recept. Och limporna? Smakar jul! Passar perfekt till julbordet, som gå-bort-present eller att mumsa på såhär i juletider.

Julmustbröd
33 cl julmust
1,5 dl vatten
50 g jäst
0,5 dl brödkrydda (Brödkrydda är gjort på fänkål, anis och kummin. Jag blandade min egen brödkrydda på dessa ingredienser tillsammans med nejlikor och ingefära. Gå loss bland kryddorna, helt enkelt!)
50 g smör
2 tsk salt
1 dl mörk sirap
12 dl vetemjöl
1 dl russin

Gör så här:
Värm julmust och vatten till 37 grader, ta bort från värmen och vispa ner jästen. Häll i en bunke till en köksassistent. Tillsätt kryddor, smör, salt, mörk sirap och det mesta av mjölet. Kör degen långsamt till den går ihop sig och kör sedan på ganska hög hastighet i ca 10 minuter. Om den fortfarande känns kladdig mot slutet och inte släpper från kanterna, tillsätt lite mer mjöl. Tillsätt russin precis innan degen är klar och kör några varv till. Låt sedan jäsa under bakduk en timme.
Ta upp degen på ett mjölat bord. Jag delade degen i 4 delar, men du kan dela den i precis så många delar som du vill ha. Forma degen till limpor och lägg på plåt. Skär några snitt i brödet. Låt jäsa en timme under bakduk.
Pensla limporna med vatten och grädda längst ner i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter (beroende på hur många delar du delade degen i, större limpor = längre gräddningstid. 20-25 minuter är beräknat för 4 limpor). Låt limporna svalna och frys dem du inte tänker äta direkt!